Cyklantera – mielone owoce
Cyclanthera pedata - Caigua
Składniki: 100% suszone, mielone dojrzałe owoce cyklantery.
Suszone, dojrzałe owoce cyklantery zawierające dużo naturalnych substancji redukujących tkankę tłuszczową.
Działanie cyklantery:
-
Spala tkankę tłuszczową.
-
Redukuje cellulit (podobny skład do ekstraktu z bluszczu) – działanie wewnętrzne.
-
Składniki cyklantery zapobiegają żylakom i pękaniu naczyń krwionośnych.
-
Wspiera obniżanie poziomu cholesterolu.
-
Znacząco spowalnia proces starzenia.
Owoce cyklantery mają największą ilość naturalnych substancji spalających tkankę tłuszczową.
Suszone owoce cyklantery metabolizują tłuszcze, wspierają obniżanie poziom cukru we krwi przez co zapobiegają nabywaniu cukrzycy. Cyklantera wspiera również zapobieganiu arteriosklerozie (miażdżycy) tętnic i naczyń krwionośny.
Cyklantera wspiera stabilizację ciśnienia krwi i znacząco zapobiega powstawaniu żylaków – jest idealna przed i po zabiegach usunięcia czy uszczykiwania żylaków.
Cyklantera bardzo mocno redukuje cellulit.
Spowalnia proces starzenia się komórek. Działa odmładzająco.
Badania przeprowadzone w Limie przez Gustavo V. Gonzalesa wykazały, że po 12 tygodniach stosowania 1200 mg dziennie zmniejsza LDL-cholesterolu (złego cholesterolu) aż o 23% i podnosi HDL-cholesterolu (dobry cholesterol) o 42%.
Owoce cyklantery zawierają:
-
Gikozydy flawonoidowe.
-
Saponiny triterpenowe.
-
Kwas galakturnowy.
-
Dihydroksytyptainę.
-
Lipoproteinę.
-
Fenole.
-
Lipidy.
-
Alkaloidy.
-
Witaminę B i C.
-
Składniki mineralne: przyswajalny przez człowieka fosfor, potas i magnez.
Źródła:
Adriana Caires Oliveira, Vitor Silva dos Santos, Debora Correia dos Santos, Rosemary Duarte Sales Carvalho, Anderson Santos Souza, Sergio Luis Costa Ferreira, Determination of the mineral composition of Caigua (Cyclanthera pedata) and evaluation using multivariate analysis, Food Chemistry, Volume 152, 2014, Pages 619-623, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.12.022,
Gonzales, Gustavo F. Góñez, Carmen; Villena, Arturo. Serum Lipid and Lipoprotein Levels in Postmenopausal Women: Short-Course Effect of Caigua. Menopause 2(4):p 225-234,
Montoro P, Carbone V, Pizza C. Flavonoids from the leaves of Cyclanthera pedata: two new malonyl derivatives. Phytochem Anal. 2005 May-Jun;16(3):210-6. doi: 10.1002/pca.847.
Zalecana dawka dzienna cyklantery: od 3 do maksymalnie 9 gram dziennie.(1-3 małe łyżeczki). Najlepiej stosować w dwóch dawkach – rano, na czczo popijając wodą i przed snem.